Vaticaanse apotheek doet goede zaken

20 augustus 2017

Met gemiddeld tweeduizend klanten per dag is de Vaticaanse apotheek een van de drukst bezochte medicijnwinkels ter wereld. Zij wordt gemanaged door de Orde van de Hospitaalbroeders van de Heilige Johannes de Deo.

De Farmacia Vaticana, gevestigd aan de via della Porta Sant’Anna, werd in 1874 opgericht door broeder Eusebio Ludvig Fronmen, lid van de Orde van Sint-Johannes de Deo.

Tot op de dag van vandaag worden er ook zelf geproduceerde artikelen verkocht. Die variëren van elixers, zeep, lavendelwater, aftershave en zalf tegen acne en doorligwonden. Het laboratorium waar de producten worden vervaardigd, wordt binnenkort gemoderniseerd en uitgebreid.

De nieuwe directeur van de Vaticaanse apotheek is de Indiase broeder Binish Thomas Mulackal van de orde van Sint-Jan van God. In een recent interview met L’Osservatore Romano zegt de religieuze apotheker dat de winkel bijna 43.000 verschillende artikelen verkoopt. Ongeveer de helft van de clientèle woont of werkt in Vaticaanstad, schat hij. Andere klanten komen speciaal naar deze apotheek omdat er producten worden aangeboden die in Italië niet verkrijgbaar zijn.

Naast medicijnen worden er ook drogisterijartikelen verkocht zoals cosmetica en hygiënische producten. De best verkochte geïmporteerde waren zijn de balsem Bengay tegen spierpijn; Contractubex, een zalf voor de behandeling van littekens; Hamolind, tegen aambeien; Pantogar, dat haarverlies zou voorkomen; het multivitaminenpreparaat Osteo Bi-Flex; en de lichte pijnstiller Aspir-Low.

Broeder Mulackal zegt dat de Farmacia Vaticana plannen heeft om het aanbod ook op internet toegankelijk te maken. Maar dat is eerder gezegd dan gedaan omdat het in Italië verboden is om voorgeschreven medicijnen online te verhandelen.

De Orde van de Hospitaalbroeders van Sint-Johannes de Deo werd gesticht door de Portugese ex-soldaat João Cidade (1495-1550), die in 1690 werd heiligverklaard. De ordeleden worden in Italië Fatebenefratelli (‘Doe-goed-broeders’) genoemd.