Leek wordt rector Lateraanse universiteit

2 juni 2018

Voor het eerst wordt een leek de hoofdbestuurder van de Pontificale Lateraanse Universiteit benoemd. Paus Franciscus heeft professor Vincenzo Buonomo (57) aangesteld tot rector van deze pauselijke instelling voor hoger onderwijs in Rome.

Jurist Buonomo (zie foto) volgt de salesiaan Enrico dal Covolo (67) op. Die werd bij zijn aanstelling tot rector in 2010 bisschop gewijd. Vóór hem stond bisschop Rino Fisichella aan het hoofd van het Lateranum.

Vincenzo Buonomo, geboren in 1961 in Gaeta, was tot op heden decaan van de Faculteit van Burgerlijk Recht van de Lateraanse Universiteit. Hij geldt als expert in het internationaal recht.

Sinds 2007 gaf hij leiding aan de vertegenwoordiging van de Heilige Stoel bij de instellingen van de Verenigde Naties in Rome. Sinds 2014 is hij juridisch adviseur van Vaticaanstad.

De Pontificale Lateraanse Universiteit (in het Italiaans: Pontificia Università Lateranense), ook bekend als het Lateranum, heeft vier faculteiten: Theologie, Filosofie, Burgerlijk Recht en Canoniek Recht.

Dit onderwijsinstituut werd in 1773 opgericht door paus Clemens XIV, nadat hij de jezuïetenorde had opgeheven. Het diende allereerst tot theologicum voor de seculiere priesterkandidaten van het bisdom Rome. In de negentiende eeuw ontstond de benaming Athenaeum Lateranense. Onder paus Johannes XXIII werd de huidige benaming ingevoerd.

Het Pontificaal Theologisch Instituut Sint Johannes Paulus II voor de Wetenschappen van Huwelijk en Gezin maakt deel uit van de universiteit.

Seminaries en kerkelijke opleidingen over heel de wereld zijn met het Lateranum geaffilieerd. In Nederland zijn dat het Willibrordhuis van het bisdom Haarlem-Amsterdam en Grootseminarie Rolduc van het bisdom Roermond.