Vlaamse pater in Syrië: westerse media zitten ernaast

24 januari 2017

Rotterdam (KRO) 24 januari 2017 - De Vlaamse pater norbertijn Daniël Maes (78), die in een zesde-eeuws klooster in Syrië woont, zegt in een interview met het AD dat er weinig klopt van de westerse berichtgeving over de burgeroorlog in Syrië. Volgens hem speelt Amerika een kwalijke rol in het land. Hij is dan ook blij dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een andere koers gaat varen.

“Er klopt niets van het idee dat er een volksopstand plaats zou hebben tegen president Assad. Ik ben sinds 2010 in Qara en heb met eigen ogen gezien hoe agitatoren van buiten Syrië de protesten tegen de regering organiseerden en jongeren rekruteerden. Die beelden werden door Al Jazeera uitgezonden om de indruk te wekken dat hier een rebellie gaande was”, zegt de norbertijn tegenover het AD.

Pater Maes wijst erop dat buitenlandse terroristen moorden in de soennitische en in de christelijke gemeenschappen moorden pleegden om onder de Syrische bevolking religieuze en etnische tweespalt te zaaien. “Terwijl in mijn ervaring het Syrische volk juist heel eensgezind was.”

“Weet u dan niet dat de berichtgeving over Syrië de grootste medialeugen van deze tijd is? Over Aleppo is pure onzin verkocht: het waren juist de rebellen die er plunderden en moorden. Denkt u dat het volk stom is? Denkt u dat die mensen gedwongen worden om te juichen voor Assad en Poetin? Het is de Amerikanen te doen om pijpleidingen en grondstoffen in deze regio en om het tegenwerken van Poetin.”

Maes: “Ik ben blij met Trump. Hij ziet wat ieder normaal mens begrijpt: dat de Verenigde Staten moeten stoppen met het ondermijnen van landen die grondstoffen bezitten. Het streven naar een unipolaire wereld door de Amerikanen is het grootste probleem. En Trump begrijpt dat de radicale islam een groter gevaar is dan Rusland.”

P. Daniël Maes O. Praem.