Redemptoristenklooster Wittem wordt verkocht

4 januari 2018

De paters redemptoristen moeten hun klooster inclusief de monumentale bibliotheek in het Zuid-Limburgse Wittem gaan verkopen. Daardoor staan ook de banen van de medewerkers op de tocht. Dat meldt het nieuwsportaal 1Limburg.

In het klooster, dat al 182 jaar bestaat, werken twintig medewerkers en het is niet zeker of zij na de verkoop hun baan zullen behouden. “We moeten eerst een koper zien te vinden en pas daarna kunnen we bekijken welke gevolgen dat heeft voor de medewerkers”, zegt pater Henk Erinkveld tegenover 1Limburg. Naast de twintig medewerkers, heeft het klooster ook nog honderd vrijwilligers.

Redemptoristenklooster, Wittem (bron: Wikimedia Commons).

De kosten van het gebouw kunnen niet meer gedragen worden door de redemptoristen. Er wonen op dit moment nog zes paters, een zuster en twee echtparen. De meesten hebben een hoge leeftijd, zegt Erinkveld. “Het is een kleine leefgemeenschap en we moeten nuchter naar de toekomst kijken.”

De voorkant van het klooster staat leeg en de paters hebben daarom anderhalf jaar geleden besloten om een kloosterhotel te beginnen. Ook worden er ruimtes verhuurd aan mensen die er langer verblijven. Toch blijkt het hotel niet rendabel omdat er forse investeringen nodig zijn om dat op termijn ook weer terug te verdienen. Volgens Erinkveld is de hoop op een aanzienlijke externe bijdrage in de financiering niet realistisch gebleken.

De waarde van het klooster voor de streek moet wel blijven behouden, aldus de pater. Ook de monumentale bibliotheek zien de paters graag in tact blijven omdat dat een publieksfunctie heeft.

De paters willen het pastoraal werk in Wittem en omgeving blijven voortzetten. Daarom gaan de kerk en de gebouwen daaromheen vooralsnog niet in de verkoop.

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw is het klooster een belangrijk bedevaartsoord vanwege de verering aldaar voor de Heilige Gerardus Majella, een Italiaanse redemptorist uit de 18de eeuw.

In de crypte van de kloosterkerk bevindt zich het graf van de redemptorist Willem van Rossum, de eerste Nederlander die na de Reformatie tot kardinaal werd verheven.

De Redemptoristen oftewel de Congregatie van de Allerheiligste Verlosser (Congregatio Sanctissimi Redemptoris, afgekort C.Ss.R.) is een religieuze congregatie, die in 1732 werd gesticht door de Heilige Alfonsus de Liguori.