Protest tegen en steun aan overdracht Sint-Izaäk in Sint-Petersburg

12 februari 2017

De grote Sint-Izaäkkerk in Sint-Petersburg wordt teruggeven aan de Russisch-Orthodoxe Kerk. Het gebouw behoudt echter krachtens een akkoord tussen de stad en het patriarchaat Moskou de status van educatief museum. De overdracht stuit op fel protest van tienduizenden inwoners van de voormalige keizerstad aan de Finse Golf. Zij vrezen dat de Orthodoxe Kerk het museale karakter van de Izaäk aantast. Het gebouw, dat op de UNESCO-lijst voor werelderfgoed staat, wordt jaarlijks door enkele miljoenen toeristen bezocht.

Vandaag was bij de kerk een menigte op de been om tegen de overdracht te protesteren. Binnen werd een dienst gehouden waarmee gelovigen aangaven de overdracht juist toe te juichen.

Gelovigen die voorstander zijn van de overdracht dragen vaandels van heiligen tijdens een liturgieviering in de Sint-Izaäk op 12 februari 2017 (foto: AFP)

De Sint-Izaäkkerk is een zogeheten sobor (hoofdkerk), ten onrechte vertaald met ‘kathedraal’. De kathedraal oftewel de zetelkerk van de metropoliet van Sint-Petersburg is het godshuis gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Kazan, dat zich bevindt aan de Nevski Prospekt, de beroemdste straat van de stad.

De Sint-Izaäkkerk, gewijd aan de heilige monnik Izaäk van Dalmatië (4de eeuw), werd gebouwd in opdracht van tsaar Alexander I (1801-1825). Er werkten maar liefst 400.000 arbeiders aan de bouw van deze neoclassicistische tempel.

De bolsjewieken ontrukten de Sint-Izaäk in 1917 aan de eredienst en herdoopten het als het Museum voor het Atheïsme. In 1937 werd het een kunstmuseum. Sinds 1990 is het de orthodoxe kerk weer toegestaan er de liturgie te vieren.