Paus tot synodevaders: openhartig spreken in plaats van geklets

4 oktober 2018

Paus Franciscus heeft gisteren in zijn openingstoespraak tot de deelnemers aan de Vijftiende Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode opgeroepen tot een oprechte dialoog over het thema ‘Jongeren, geloof en onderscheiding van roeping’. De synodevaders moeten volgens de Heilige Vader bereid zijn hun mening te herzien.

“Alleen dialoog kan ons doen groeien. Eerlijke en transparante kritiek is constructief en helpt, terwijl nutteloos geklets, geruchten, insinuaties of vooroordelen dat niet doen”, zei de paus.

Paus Franciscus als voorzitter van de eerste algemene vergadering van de 'jongerensynode' op 3 oktober 2018 in de Vaticaanse synode-aula (foto: AFP).

De moed om te spreken moet worden geëvenaard door de nederigheid van het luisteren, voegde de paus toe. “De synode moet een oefening in dialoog zijn, in de eerste plaats tussen degenen die eraan deelnemen. En het eerste resultaat van deze dialoog is dat iedereen zich openstelt voor nieuwheid, door de bereidheid van mening te veranderen dankzij wat ze van anderen hebben gehoord. Dit is belangrijk voor de synode.”

leesSynodevaders vieren openingsmis ‘Jongerensynode’

“Velen van u hebben uw interventie al voorbereid voordat u hierheen kwam – en ik dank u voor dit werk –,  maar ik nodig u uit om wat u hebt voorbereid te beschouwen als een voorlopig ontwerp dat openstaat voor alle toevoegingen en veranderingen die de synodale weg aan elk van u zou kunnen voorstellen. Laten we ons vrij voelen om anderen te verwelkomen en te begrijpen en zo onze overtuigingen en posities te veranderen: het is een teken van grote menselijke en spirituele volwassenheid.”

Gisteren was de eerste dag van de synode-assemblee. Er zijn 268 stemgerechtigde bisschoppen, 23 deskundigen en 49 officiële waarnemers.

Het presidium van de assemblee bestaat uit paus Franciscus, secretaris-generaal kardinaal Lorenzo Baldisseri en relator-generaal kardinaal Sérgio da Rocha.