Paus nodigt jongeren uit online deel te nemen aan #Presynode2018

18 februari 2018

Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak alle jongeren uitgenodigd om mee te doen aan een online-overleg in het kader van de voorbereidende bijeenkomst van de komende bisschoppensynode over jongeren.

“Over een maand, van 19 tot 24 maart, zullen ongeveer 300 jongeren vanuit de hele wereld naar Rome komen voor de voorbereidingsvergadering van de synode in oktober”, zei de bisschop van Rome tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

“Maar ik wil héél erg graag dat alle jongeren in staat worden gesteld hoofdrolspelers te zijn in deze voorbereiding. Daarom zal het voor hen mogelijk zijn om online deel te nemen in taalgroepen die door andere jongeren worden gemodereerd. De bijdrage van deze webgroepen zullen gevoegd worden bij die van de vergadering in Rome”, aldus Franciscus.

De paus verwees in zijn zondagse toespraak naar de website van het Secretariaat van de Bisschoppensynode. Daar is te vinden hoe jongeren betrokken kunnen zijn bij de vergadering die de voorbereidingen treft voor de Vijftiende Gewone Assemblee van de Bisschoppensynode. Deze belangrijke bijeenkomst, die plaats zal vinden in oktober van dit jaar Vaticaanstad, heeft als thema: ‘Jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’. De uitkomsten van deze synode zullen door de paus worden verwerkt in een apostolische exhortatie, een belangrijk document van het pauselijk leergezag.

De bijeenkomst in maart wordt ‘Presynode 2018’ genoemd. De tweehonderd jongeren die daar in Rome aan deelnemen komen uit diverse landen. De Nederlandse kerkprovincie vaardigt de 24-jarige Danny Hakvoort af. Deze student HBO Theologie in Amsterdam was in september 2017 ook al in Rome om met bisschoppen en kardinalen over jongeren, geloof en roeping te spreken.