Paus: bid in oktober dagelijks rozenkrans ter bescherming tegen satan

29 september 2018

Paus Franciscus heeft alle gelovigen in de hele wereld opgeroepen de komende oktobermaand dagelijks de rozenkrans te bidden. Dat heeft het Vaticaan zaterdag, op het feest van de Heilige Aartsengelen, bekendgemaakt.

De Heilige Vader wil dat het Volk van God gedurende de Rozenkransmaand zich in een geest van boete verenigt in gebed om “de Heilige Moeder van God en de aartsengel Michaël te vragen om de Kerk te beschermen tegen de duivel, die ons altijd wil scheiden van God en onder ons”, aldus het Vaticaan.

Met deze oproep geeft de paus een spirituele duiding van de diepe crisis waarin de Katholieke Kerk door het misbruikschandaal verkeert. Het kwaad dat zoveel kinderen door geestelijken is aangedaan, is volgens Franciscus ook een aanval op Christus en zijn Bruid de Kerk.

De voet van Maria verplettert de duivel.

Het Vaticaan meldt dat de paus onlangs, voordat hij vertrok naar de Baltische landen, een ontmoeting had met pater jezuïet Fréderic Fornos, internationaal directeur van het Mondiale Netwerk van Gebed voor de Paus. Hem vroeg Franciscus deze oproep aan alle gelovigen te verspreiden. Daarbij maakte de Heilige Vader ook zijn wens kenbaar dat het rozenkransgebed wordt afgesloten met twee traditionele aanroepingen: de oude Maria-antifoon Sub tuum praesidium en het gebed tot de aartsengel Michaël, aanvoerder van de hemelse strijdkrachten tegen het kwaad.

Encyclopedie:

De paus citeerde op 11 september in een preek in de kapel van Casa Santa Marta uit het Bijbelboek Job. In die passage spreekt de zwaarbeproefde Job over de satan als de grote aanklager, die de dienaren van God voortdurend beschuldigt. “Alleen gebed kan hem verslaan”, aldus het Vaticaanse communiqué. “De Russische mystici en de grote heiligen van alle tradities adviseerden om zich in momenten van geestelijke onrust bescherming te zoeken onder de mantel van de Heilige Moeder Gods door de aanroeping ‘Onder uw bescherming’ (Sub tuum praesidium) uit te spreken.