Oud-premier Ruud Lubbers overleden

14 februari 2018

Ruud Lubbers is vandaag op 78-jarige leeftijd in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst namens de familie-Lubbers vanmiddag bekendgemaakt. Het ging de laatste jaren niet goed met de gzondheid van de oud-premier. Waaraan hij precies leed, is onduidelijk.

De christendemocraat Lubbers was minister-president van 1982 tot 1994. Hij leidde drie kabinetten. Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA.

Ruud Lubbers in 2007 (foto: Christian van der Heijden)

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Voor die laatste functie zag hij af van zijn salaris en onkostenvergoeding van 300.000 dollar per jaar en stortte hij dit bedrag terug aan de VN.

Lubbers was twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

“Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel", aldus koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in reactie op het overlijden van de oud-premier. Ze wijzen erop dat Lubbers zich als minister-president twaalf jaar lang energiek inzette voor economisch en sociaal herstel. “Latere generaties konden daarop voortbouwen.”

Rudolphus Franciscus Marie werd op 7 mei 1939 geboren in Rotterdam in een rooms-katholieke ondernemersfamilie. Hij volgde de middelbare school bij de jezuïeten aan het Canisiuscollege in Nijmegen, waar hij op het internaat zat.

Na het behalen van zijn gymnasium-bèta-diploma in 1957 ging hij terug naar Rotterdam om er economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool te studeren. Lubbers was lid van de Katholieke Studentenvereniging Sanctus Laurentius en werd voorzitter van de toenmalige Unie van Katholieke Studentenverenigingen in Nederland. In 1962 behaalde hij cum laude het doctoraal diploma. In datzelfde jaar trad hij in het huwelijk met Ria Hoogeweegen. Zij kregen drie kinderen.

Na het overlijden van zijn vader in 1963 werd hij samen met zijn broer directeur van Hollandia, een constructiewerkplaats en machinefabriek in Krimpen aan den IJssel. Als ondernemer werd hij al op vroege leeftijd miljonair.

Lubbers was sinds 1964 lid van de Katholieke Volkspartij (KVP). In 1980, toen de KVP opging in het Christen-Democratisch Appèl, werd hij CDA-lid.

Hij had tal van nevenfuncties. Zo was hij van 1970 tot 1973 lid van de programma-adviesraad van de KRO.