Louvre ontdekt vinger van bronzen kolos van Constantijn

18 augustus 2018

In een magazijn van het Louvre in Parijs is een 38 cm grote wijsvinger ontdekt die hoort bij de bronzen linkerhand die bewaard wordt in de Capitolijnse Musea in Rome. De hand maakte deel uit van een kolossaal standbeeld van de eerste Romeinse christenkeizer Constantijn de Grote, vervaardigd rond 330 na Christus.

links © RMN-Grand Palais (musée du Louvre) Hervé Lewandowski, rechts © José Luiz Bernardes Ribeiro

De bronzen wijsvinger lag al geruime tijd in een van de opslagplaatsen van het beroemde Parijse museum. Haast per toeval zagen onderzoekers van Louvre en van het C2RMF (Centre de recherche et de restauration des musées de France) het verband met de hand uit de Capitolijnse Musea in Rome. Daar staat ook nog het hoofd (170 cm) en een globe die deel uitmaakten van het kolossale bronzen standbeeld.

 

Het was paus Sixtus IV die in 1471 het standbeeld schonk aan het Romeinse museum, dat zijn collectie toen aan het uitbouwen was. Hoe de vinger vervolgens in Frankrijk is geraakt is een raadsel, maar hij duikt in de negentiende eeuw op bij de Italiaanse kunstverzamelaar Giampietro Campana. Deze markies verkocht het artefact aan keizer Napoleon III, die de nationale kunstcollecties wilde uitbreiden. Sinds 1863 ligt de vinger in een van de magazijnen van het Louvre, maar niemand wist precies waar die ooit bij had gehoord.

Naast restanten van het bronzen Constantijnbeeld hebben de Capitolijnse Musea ook onderdelen van een marmeren beeld. In 2015 werd het gigantische hoofd daarvan uitgeleend aan De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

LEES OOK: