KRO-docu wint belangrijkste religieuze tv-prijs in Europa

16 juni 2017

De KRO-documentaire De terugkeer van de monniken naar Schier heeft de belangrijkste prijs voor katholieke en protestantse tv-programma’s in Europa gewonnen. Deze juryprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt op het festival van Signis/Wacc. Deze editie vond plaats in Parijs.

De gelauwerde documentaire, die werd gemaakt door Anne Christine Girardot en John Gruter, vertelt het verhaal van de trappisten van het klooster Sion in Diepenveen, die de moed hebben om te verhuizen naar Schiermonnikoog en daar helemaal opnieuw te beginnen.

De internationale jury was unaniem in haar keuze en prees de documentaire voor haar visuele vorm, sterke karakters en keuze voor het belangrijkste thema in een mensenleven: durf je te veranderen en het vertrouwde los te laten en te investeren in de toekomst?

Hoofd levensbeschouwing van KRO-NCRV, Leo Fijen, nam de prijs samen met eindredacteur Theresa Boerema in ontvangst.

“Deze documentaire past in de traditie van de voormalige omroep RKK en KRO om via programma' s over kloosters te laten zien dat het leven van kloosterlingen over ons allemaal gaat: hoe kun je anders leven, met meer stilte, structuur, gemeenschapsleven en vertrouwen. Dat leert deze documentaire en daarom spreekt het verhaal van de monniken van Schier zo aan”, zei Fijen in een eerste reactie vanuit Parijs.

Anne Christine Girardot werd met deze documentaire voor de vierde keer onderscheiden. Maar dit was de hoofdprijs. “We zijn vereerd met deze internationale prijs. Bjzonder dat een klein verhaal van acht monniken in een van de kleinste Europese landen uitdrukking geeft aan wat in veel landen gebeurt met het religieuze leven. Tegelijkertijd bieden deze monniken een boodschap van hoop”, aldus Girardot.

De documentaire werd voor de eerste keer uitgezonden eind december 2015 en markeerde daarmee het afscheid van omroep RKK, een van de kleine religieuze zendgemachtigden die toen opging in de KRO.  

De terugkeer van de monniken naar Schier kreeg een vervolg, dat op Eerste Paasdag werd uitgezonden door KRO Kruispunt.