Koptische paus gaat Saoedi-Arabië bezoeken

6 december 2018

Paus Tawadros II, de koptisch-orthodoxe patriarch van Alexandrië, gaat in op de uitnodiging van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman om Saoedi-Arabië te bezoeken. Dat meldt het rooms-katholieke persagentschap Fides.

De uitnodiging aan het adres van de Egyptische kerkleider zou moeten aantonen dat er een andere wind in Saoedi-Arabië gaat waaien, die van een “moderne staatsvisie”, zei de kroonprins in een interview met Arab News. Wanneer de koptische paus naar Saoedi-Arabië gaat, is nog niet bekend.

Kroonprins Mohammed bin Salman en paus Tawadros in de patriarchale residentie in Caïro op 5 maart 2018 (foto: EPA).

Een maand geleden werd in Saoedi-Arabië met speciale toestemming voor het eerst een koptische liturgie gevierd. Die vond plaats in een woning van een Egyptische christen. De celebrant was bisschop Morkos van Shubra El Khema.

In maart had de koptisch-orthodoxe patriarch kroonprins Mohammed bin Salman in Caïro ontvangen.

In november 2017 kon voor het eerst een kardinaal Saoedi-Arabië officieel bezoeken. Dat was kardinaal Béchara Boutros Raï, de maronitische patriarch van Antiochië. Hij was daar op uitnodiging van de Saoedische koning en kroonprins. Dat was vanuit religieus oogpunt opmerkelijk omdat in het Saoedische koninkrijk een verbod op christelijke symbolen van kracht is.

Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië, wil het Westen laten blijken dat hij zijn land aan het moderniseren is. Volgens waarnemers is dat echter een façade, omdat hij een wreed bewind zou voeren. Zo wordt hij ervan beschuldigd de opdracht te hebben gegeven voor de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedisch-Arabisch consulaat in de Turkse stad Istanbul in oktober.