Kloosterbouwplan Schier afgeblazen vanwege ‘kwalijke verdeeldheid’ onder eilanders

14 april 2017

Het in januari gepresenteerde plan van de cisterciënzer monniken om een klooster te bouwen op perceel ‘De Paardenbak’ aan de Westerburenweg op Schiermonnikoog zal niet worden gerealiseerd. Dat heeft de kleine religieuze communiteit die op het Waddeneiland verblijft, vandaag bekendgemaakt in een bericht aan alle eilandbewoners.

“Na de presentatie van ons bouwplan begin 2017 werd langzaamaan duidelijk dat dit bouwplan ernstige en kwalijke verdeeldheid teweegbrengt onder de eilanders. Genoeg reden om het plan in de lopende informele fase te laten varen. De monniken willen immers graag in vrede leven met de eilanders”, aldus abt Alberic en voormalig zaakwaarnemer Peter Thissen.  

KRO Kruispunt zendt op Eerste Paasdag een nieuwe documentaire uit over de vier cisterciënzers die hun te grote abdij Sion in Diepenveen verlieten om in Schiermonnikoog een nieuwe toekomst op te bouwen. Thans wonen zij in een gewoon huis midden in het dorp Schiermonnikoog. Inmiddels heeft een aspirant-monnik zich bij hen gevoegd.

In de Kruispunt-uitzending zal te zien zien hoe de broeders aanvankelijk opgelucht waren nadat zij hun bouwplan aan een groep eilandbewoners hadden gepresenteerd. De monniken meenden dat het plan in goede aarde was gevallen. Toch bleek dat sommige Schiermonnikogers de toren in het ontwerp van architect Huib Tibbens te hoog vonden. In de weken die erop volgden rezen er meer bezwaren. Zo was er een eilandbewoner die de communiteit liet weten dat hij de soberheid die de monniken zeggen te omarmen niet kan rijmen met de “luxe” van het klooster.

In het vandaag verspreide bericht laten de monniken weten dat ze na Pasen aan een nieuw plan gaan werken. Ze zeggen daarbij te hopen op een goed contact met de betrokken instanties en met de eilanders. Daarmee is het plan om zich voorgoed op Schiermonnikoog te vestigen voorlopig niet van de baan.

Anne Christine Girardot, directeur en regisseur van Nachtzon Media, volgde de cisterciënzers de laatste jaren op de voet. Zij legde voor Kruispunt vast hoe de monniken met de negatieve feedback zijn omgegaan. “De felle kritiek die enkele eilanders uitten op de bouwplannen en vooral de verdeeldheid die het zaaide tussen de voor- en de tegenstanders kwamen als een donderslag bij heldere hemel voor de broeders. Ze willen niets liever dan in vrede leven met alle eilanders. Dat is reden genoeg om afstand te nemen van deze eerste plannen”, aldus Girardot. “Schiermonnikoog blijft voor hen de plek waar ze hun nieuwe toekomst willen bouwen. Met frisse moed gaan ze zich buigen over een nieuw plan om vorm te geven aan hun monastieke leven op de mooiste plek van Nederland, die hun naam draagt.”