Kerkproeverij 2017 voorbij

10 september 2017

Ruim 450 kerken hebben vandaag en gisteren meegedaan aan de eerste Nederlandse Kerkproeverij, een actie waarbij kerkgangers anderen (vrienden, kennissen, buren, collega's) uitnodigen om eens mee te gaan naar een dienst in hun vaste godshuis, om daar van geloof en kerkgemeenschap te “proeven”.

Deze eerste Kerkproeverij is een initiatief van de Raad van Kerken en wordt ondersteund door 22 kerkgenootschappen.

Een van de plaatselijke geloofsgemeenschappen die aan het initiatief deelnamen was de Zalige Titus Brandsmaparochie in Bolsward. Daar kon pastoor Arjen Bultsma naast 100 ‘gewone’ kerkgangers ook 40 gasten verwelkomen. Na de mis volgde een Bijbelse proeverij met o.a. cake uit de tijd van de Bijbel, Syrisch brood, druiven en olijven. De gasten kregen een goody bag mee met wat te lezen en wat te proeven.

Voorzitter Henny Brouwer van de Zalige Titus Brandsmaparochie in Bolsward vertelt dat de kerkgangers het lastig vonden om mensen uit te nodigen naar de mis, maar na afloop waren er vooral  enthousiaste reacties vanwege de bijzondere ervaring.

De landelijke Raad van Kerken onderzoekt de komende weken wat al die 450 kerken voor ervaringen hebben opgedaan met de Kerkproeverij, om te zien of in 2018 de tweede aflevering georganiseerd wordt.