Kerkelijk afscheid van oud-president Bush sr. in Washington National Cathedral

5 december 2018

Met een episcopaalse kerkdienst in de Kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in Washington D.C. is woensdag afscheid genomen van de vorige week overleden Amerikaanse oud-president George H.W. Bush. Direct na de uitvaart werd de kist met Bush naar een vliegbasis gebracht om te worden overgevlogen naar Houston, samen met zijn familieleden. Daar is donderdag de begrafenis.

Amerika had woensdag uitgeroepen tot dag van rouw in verband met het overlijden vrijdag van de man die van 1989 en 1993 de 41ste president van de Verenigde Staten was. Bush was lid van de Episcopaalse Kerk, de Amerikaanse lidkerk van de Anglicaanse Gemeenschap.

Geestelijken, onder wie de bisschoppen Michael Bruce Curry en Mariann Edgar Budde bidden over het lichaam van George H.W. Bush (foto: EPA).

De staatsuitvaart ging woensdag met veel ceremonieel gepaard. De kist met het lichaam van Bush werd van het Capitool, waar hij in een dichte kist lag opgebaard, naar de Washington National Cathedral gebracht waar de afscheidsdienst was. Daar vond voor de vierde keer een staatsuitvaart voor een oud-president plaats, na Gerald Ford (2007), Ronald Reagan (2004) en Dwight D. Eisenhower (1969).

De familie-Bush haalde de kist op bij het Capitool. Een erehaag van militairen van diverse onderdelen, de chefs van legerdelen en leden van het Amerikaanse Congres deden de oud-president uitgeleide. Op weg naar de kathedraal werd langs het Witte Huis gereden.

In de episcopaalse zetel kerk was een groot aantal prominenten bijeengekomen, onder wie de ex-presidenten Carter, Clinton en Obama en de huidige president Trump die samen met hun echtgenotes op een van de eerste rijen zaten. Aan de andere kant van het gangpad zat de familie-Bush.

Tijdens de dienst waren er onder andere diverse sprekers onder wie kleindochters van Bush en zijn zoon en eveneens oud-president George W. Bush. Die zei onder meer dat zijn vader “de beste vader die een dochter of zoon kan hebben” was geweest. Opvallend was het aantal keren dat er gelachen werd om grappen in de toespraken.

Paus Franciscus liet wegens het overlijden van de oud-president zijn staatssecretaris een condoleantietelegram versturen aan de aartsbisschop van Galveston-Houston.