Kerk in beeld: Maria van Jesse Delft

10 juli 2018

Kerken zijn al eeuwen een bron van inspiratie en zingeving. In de wekelijkse rubriek Kerk in beeld bewonder je de architectuur van een kerk op Nederlandse bodem en lees je het verhaal achter het gebouw. Deze week: Maria van Jesse in Delft. 

De Maria van Jessekerk is de oudste van de parochie. Het gebouw is een ontwerp van Everard Margry, leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Margry heeft veel aandacht besteed aan de details. De linker toren bijvoorbeeld, lijkt op die van de Nieuwe Kerk, terwijl het ontwerp voor de rechter toren is afgeleid van die van de Oude Kerk.

De kerk heeft een rijk interieur. Vooral de wandschilderingen en glas-in-loodramen vallen op. Maar ook het zeldzame monumentale orgel van de bouwer Michaël Maarschalkerweerd trekt de aandacht; ook dit is - net als de kerk - gerestaureerd.

De wanden zijn versierd met meer dan 100 profeten, apostelen, ordestichters, martelaren en bisschoppen. Het resultaat is echt Delfts. Voor een aantal heiligen gebruikten de schilders namelijk de portretten van prominente Delftenaren en priesters.

De kerk is sinds 1971 toegewijd aan Maria van Jesse. Ze kreeg deze naam toen de Sint Jozefparochie werd samengevoegd met de oude Sint Hippolytusparochie, waarvan het kerkgebouw aan de Voorstraat stond.

De naam Maria van Jesse verwijst naar de afstamming van Maria: haar voorvader is Isaï (of Jesse), de vader van koning David. Volgens de profetie zou de Messias voortkomen van de Boom (of stam) van Jesse. In de kerk is een kapel ingericht voor Maria van Jesse. De kapel staat dagelijks open voor gebed. 

Lees hier meer over Maria. 

Lees hier meer over Jesse. 

Bron foto's: Kerkfotografie.nl