Kerk in beeld: Abdij Rolduc Kerkrade

26 juni 2018

Kerken zijn al eeuwen een bron van inspiratie en zingeving. In de wekelijkse rubriek Kerk in beeld bewonder je de architectuur van een kerk op Nederlandse bodem en lees je het verhaal achter het gebouw. Deze week: Abdij Rolduc in de Limburgse stad Kerkrade. 

In 1104 verscheen in het Land van Rode de jonge priester Ailbertus van Antoing met zijn twee broers. Zij wilden een ascetisch leven in volstrekte armoede leiden. Van de toenmalige graaf Adelbert van SaffenbergIn kregen zij grond waarop ze een eenvoudig onderkomen en een houten kapelletje bouwden. In de daarop volgende 900 jaar groeide dit uit tot het grootste abdijcomplex van de Benelux en tot een van de UNESCO- top 100 monumenten van ons land.

Het gebouw diende enige tijd als grafkerk voor de hertogen van Limburg en is vooral vanwege de aanwezige bouwsculptuur een belangrijk voorbeeld van Maaslandse kunst. De abdijkerk was oorspronkelijk toegewijd aan Onze Lieve Vrouw en de heilige aartsengel Gabriël. De huidige kerk stamt grotendeels uit de beginperiode van de abdij.

Bijzonder aan het interieur is de rijkdom en variatie van het beeldhouwwerk van de romaanse kapitelen. Verder zijn er veel oude grafzerken in de kerk aanwezig. Een groot deel van de kerkinrichting, inclusief de kleurige vloermozaïeken, de muur- en gewelfschilderingen en de glas-in-loodramen dateren uit eind 19e en begin 20e eeuw.

Lees meer over Rolduc:

Rolduciens springen in Echternach

Grootseminarie Rolduc trekt meer studenten

Leven van kleurrijke Rolduc-directeur beschreven

Veertig jaar Grootseminarie Rolduc

Uw kerk ook op kro.nl/katholiek? Stuur een mail naar cindy.keijzer@kro-ncrv.nl. 

Bron: Kerkfotografie.nl