‘Juliaanse’ kerken vieren Kerstmis

7 januari 2018

Het is vandaag Kerstmis voor alle christenen die lid zijn van kerken die de Juliaanse kalender volgen. Dat zijn bijvoorbeeld de Orthodoxe Kerk van Jeruzalem, van Rusland, van Oekraïne en van Georgië. Ook voor oud-oriëntaalse kerken is het vandaag 25 december, bijvoorbeeld de Koptisch-Orthodoxe Kerk. Het kerstfeest is gisteravond van start gegaan met een goddelijke liturgie.

In Egypte ging paus Tawadros voor in de nieuwe kathedraal in de nieuwe bestuurlijke hoofdstad van het land, zo’n 45 kilometer ten zuidoosten van Caïro. Het gebouw werd door de koptisch-orthodoxe kerkleider in de kerstnacht geconsacreerd en toegewijd aan de Geboorte van Christus. Aan het einde van de plechtigheid bezocht president Abdul Fatah al-Sisi het nieuwe godshuis, dat hij speciaal voor de kopten heeft laten bouwen.

President Sisi (r) spreekt staande naast paus Tawadros tot de gelovigen in de kerstnacht in de nieuwe kathedraal van Christus Geboorte (foto: AFP)

Tien procent van de Egyptische bevolking is koptisch christen. De kopten beschouwen de man die een einde maakte aan het islamistische bewind van president Mohamed Morsi, als hun beschermheer.

Het huidige staatshoofd zei tot de aanwezigen in de Christus’ Geboorte-kathedraal: “Wij zenden, met Gods hulp, een boodschap van vrede en liefde, niet alleen naar de Egyptenaren en de regio, maar naar de hele wereld”. Zijn woorden werden met gejuich beantwoord.