Jonge vrouwelijke priester ‘aangenaam verrast’ door openheid synodevaders

23 oktober 2018

De 32-jarige Martina Viktorie Kopecká, priester van de Tsjechoslowaakse Hussitische Kerk, is namens de Wereldraad van Kerken waarnemer bij de Vijftiende Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode (3-28 oktober). Zij is de enige vrouwelijke clericus aanwezig op deze kerkvergadering in Vaticaanstad. In een interview met jezuïetenmagazine America zegt ze aangenaam verrast te zijn door de openheid en de gastvrijheid van de synodevaders.

De eerwaarde Kopecká in de Vaticaanse synode-aula (foto: Vatican News).

Op 11 oktober kreeg Kopecká vier minuten spreektijd. Zij besloot voor die gelegenheid haar liturgische tenue te dragen: een zwarte toga met een witte stola. De neo-hussitische geestelijke sprak over het oecumenische streven naar christelijke eenheid. Naar eigen zeggen raakte ze daarmee een snaar. De kardinalen en bisschoppen waren volgens haar “verrast en misschien zelfs geschokt” toen ze haar outfit zagen. “Ze herkenden me als het meisje met wie ze tijdens het diner aan tafel hadden gezeten en dat nu een priester bleek te zijn. Het duurde even, maar nu hebben ze me geaccepteerd.”

“Na mij toespraak kwamen er veel mensen in de wandelgangen naar mij toe om me te vertellen dat ze me hadden gehoord en dat ze geïnspireerd waren”, zegt de Tsjechische tegenover America. “Ik was verrast dat ze zelfs naar me geluisterd hadden. Ik ben nogal jong en een vrouw. Ik droeg een witte stola. Ze drukken me niet weg, maar accepteren me als een lid van de familie.”

Martina Viktorie Kopecká is priester van Tsjechoslowaakse Hussitische Kerk, een genootschap dat zich in 1920 afsplitste van de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk noemt zichzelf neo-hussitisch: zij baseren zich op het gedachtegoed van de Boheemse geleerde Jan Hus, die op 6 juli 1415 op last van het Concilie van Konstanz als ketter ter dood werd gebracht.  

lees het interview op de website van America >>

meer berichten over de synode over jongeren: