Christenen vrezen antichristelijke campagne in China

11 januari 2018

Een kerkgebouw van een evangelicaal genootschap in het noorden van China is gesloopt. Vorige maand werd een katholieke kerk tegen de vlakte gegooid. Christenen in de Volksrepubliek zijn nu bang dat de overheid een nieuwe campagne tegen hen is begonnen, bericht de Britse krant The Guardian.

De politie grendelde zondag het gebied rond de Kerk van de Gouden Kandelaar in Linfen in de provincie Shanxi af, waarop het gebouw met explosieven met de grond gelijk werd gemaakt. De kerk was pas tien jaar oud, meldt een correspondent van The Guardian.

De communistische regering van de Volksrepubliek belooft in theorie voor alle burgers van China vrijheid van godsdienst, maar de autoriteiten oefenen veel invloed uit op het religieuze leven. Daardoor ontstaan steeds meer huiskamerkerken, waar Chinezen buiten de officiële kanalen om hun godsdienst kunnen beleven.

Sinds 2013 voert China een harde campagne tegen grote kruisen en kathedralen. In een rapport over godsdienstvrijheid constateert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat China religieuze groeperingen “mishandelt, arresteert, martelt en celstraf geeft”.