Bisdom schorst pastoor met dubbelleven

6 december 2018

De bisschop van het Belgische bisdom Hasselt heeft de pastoor van Kortessem preventief geschorst. De 53-jarige geestelijke leidde jarenlang een dubbelleven en had een relatie met een man, maar verzweeg dat hij priester was. Dat meldt de VRT.

De man werd in 1990 tot priester gewijd. Sindsdien was hij actief in verschillende parochies, vooral in het noorden van de Belgische provincie Limburg. In 2009 werd hij pastoor voor de zes parochies van Kortessem. Via een datingsite leerde hij een 40-jarige man kennen. De twee begonnen een amoureuze relatie die drie jaar duurde.

De Sint-Pieterskerk van Kortessem (Wikimedia Commons).

De pastoor gebruikte een valse naam, gaf zich uit voor thuisverpleger en loog dat zijn moeder bij hem woonde. Hij verzweeg zijn priesterschap. Maar toen onlangs zijn moeder overleed, kwam alles aan het licht. Zijn vriend voelde zich bedrogen en stapte vorige week met zijn verhaal naar het bisdom. Daar werd een onderzoek gestart.

Ondertussen zijn er al voldoende aanwijzingen om de man preventief te schorsen. Het bisdom heeft tot de benoeming van een nieuwe pastoor een voorlopige vervanger aangewezen, die de liturgische vieringen in Kortessem voor zijn rekening zal nemen.