Armen door paus uitgenodigd voor gratis circusvoorstelling, met dieren

11 januari 2018

Meer dan tweeduizend mensen bezoeken vandaag op uitnodiging van paus Franciscus een circusvoorstelling iets ten noorden van Rome. De genodigden zijn armen, vereenzaamde ouderen, daklozen, vluchtelingen en gedetineerden. Het initiatief wordt niet alleen toegejuicht. Dierenactivisten vragen zich af hoe de paus het over zijn hart kan verkrijgen dat hij op deze manier bijdraagt aan dierenmisbruik in het circus.

De uitnodigingen werden verstuurd door het bureau van de Pauselijke Liefdewerken, waarvan hoofdaalmoezenier Konrad Krajewski de leiding heeft. Naast de voorstelling krijgen de genodigden ook een lunchpakket en wordt hun na de voorstelling een gratis medisch onderzoek aangeboden.

De show wordt gegeven door Circus Madrano. Al zeven generaties wordt het geleid door de familie Casartelli. Het was Braian Casartelli, de huidige directeur, die met het idee van een solidariteitsvoorstelling bij aartsbisschop Krajewski aanklopte. Op 23 december vond in het circus ook al het Gala van de Solidariteit plaats. De opbrengst van deze kerstvoorstelling werd bestemd voor de Pauselijke Liefdewerken.

Circus Madrano staat erom bekend ook met tropische dieren te werken, zoals struisvogels, olifanten, kamelen en giraffen. “Wij zijn verbaasd te vernemen dat het Vaticaan hieraan meewerkt”, zei Gaia Angelini, hoofd van de sectie ‘Exotische dieren’ van de Italiaanse dierenbescherming LAV. Zij wijst erop dat in heel veel landen circussen niet meer met dieren werken. “Het is dus een beetje verbazingwekkend dat een nobel gebaar van solidariteit zoals dit ook te maken heeft met de uitbuiting van de zwaksten, dat zijn in dit geval de dieren”, aldus Angelini tegenover Reuters.

Madrona-woordvoerder Salvatore Mendola zegt dat dierenliefhebbers niet hoeven te vrezen dat het circus de beesten mishandelt. “Wij behandelen onze dieren heel goed. Wij moeten in elke stad een vergunning krijgen. Bovendien worden de dieren door veeartsen onderzocht voordat we die vergunning krijgen.”