Aartsbisschop liet klokken luiden voor Les Bleus

17 juli 2018

Aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen, die ooit voetbalscheidsrechter was, heeft zondagavond de klokken van zijn kathedraal laten luiden toen bleek dat Frankrijk in Moskou wereldkampioen geworden was na een 4-2-uitslag tegen medefinalist Kroatië.

In een telefonisch interview met Vatican News zei de 61-jarige kerkleider dat voetbal “grote integratieve kracht voor de samenleving” heeft. Lebrun voelt zich samen met zijn landgenoten bijzonder trots dat Les Bleus de gouden voetbaltrofee mee naar huis hebben genomen.

Kathedraal van Rouen (bron: Wikimedia Commons)

De Normandische aartsbisschop heeft grote waardering voor het spel van de Kroaten. “Voor hetzelfde geld waren zij kampioen geworden”, zegt voetbalkenner Lebrun tegenover persbureau KNA. Hij meent dat Frankrijk ook veel geluk heeft gehad.

Volgens de aartsbisschop van Rouen kan de Kerk veel van voetbal leren. “Teamsport is bijkans een voorbeeld voor het kerkelijk leven, omdat iedereen een belangrijke rol vervult.”

Lebrun, die dertien jaar lang scheidsrechter was, zegt dat de arbitrage van wezenlijk belang is voor het spel. “De scheidsrechter heeft een bijzondere missie: hoe minder hij opvalt, hoe succesvoller het spel verloopt.”

LEES OOK: Bondscoach Kroatië: finaleplaats te danken aan God