Aartsbisschop in hoger beroep vrijgesproken van toedekken misbruik

6 december 2018

Mgr. Philip Wilson, de voormalige aartsbisschop van het Australische aartsbisdom Adelaide, is donderdag in hoger beroep vrijgesproken. Een rechter van Newcastle Local Court had hem in juli veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij seksueel misbruik van kinderen had verzwegen. Hij moest een jaar de cel in, maar die straf werd wegens zijn slechte gezondheid omgezet in huisarrest.

Wilson (68) was schuldig bevonden omdat hij misbruik van minderjarigen door priester James Fletcher in de doofpot zou hebben gestopt. 

Aartsbisschop Wilson verlaat na zijn veroordeling op 3 juli 2018 het Newcastle Local Court in Newcastle (foto: EPA).

Twee slachtoffers zouden zich in de jaren zeventig bij Wilson hebben gemeld. De bisschop, die aan alzheimer lijdt, zegt dat hij zich dat niet kan herinneren. Rechter Roy Ellis van het Newcastle District Court heeft nu bepaald dat de aanklager niet voldoende heeft kunnen bewijzen dat Wilson wel degelijk wist dat Fletcher zich aan kinderen had vergrepen.

Wilson legde eerder, mede onder druk van premier Malcolm Turnbull, zijn ambt als aartsbisschop van Adelaide neer. Zijn ontslag werd op 30 juli 2018 door paus Franciscus aanvaard. Hij bleef wel de bisschoppelijke waardigheid behouden.

eerdere berichtgeving: