24 bisschoppen bij wijding Smeets

29 november 2018

Bij de wijding en installatie van Harrie Smeets (58) tot residerend bisschop van Roermond zullen 24 bisschoppen aanwezig zijn, onder wie twee kardinalen. De plechtigheid vindt plaats op zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond, waar plaats is voor ruim 1.200 personen.

Er worden bijna 150 priesters, 33 diakens en 99 acolieten en seminaristen verwacht. Ook werken er delegaties Limburgse schutters en leden van broederschappen en de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem aan de viering mee.

bekijk het Geloofsgesprek met mgr. Smeets >>

Bisschop-elect Harrie Smeets (foto: ANP/Ramon Mangold).

Onder de aanwezige bisschoppen bevinden zich alle in functie zijnde Nederlandse bisschoppen, met uitzondering van kardinaal Wim Eijk, van wie eerder bekend was dat hij om medische redenen verhinderd is. Andere aanwezige bisschoppen zijn apostolisch nuntius Aldo Cavalli en drie emeriti, onder wie kardinaal Ad Simonis.

Verder zijn de bisschoppen van de Duitse buurbisdommen Aken en Münster aanwezig en van Belgische zijde de bisschoppen van Hasselt, Luik en Genk en kardinaal-aartsbisschop De Kesel van Mechelen-Brussel. Vanuit India nemen de bisschop en hulpbisschop van het bisdom Kanjirapally aan de viering deel. Verder zullen de twee Limburgse abten, van de trappisten in Lilbosch en de benedictijnen in Mamelis aan de plechtigheid deelnemen.

Voor de wijdingsplechtigheid heeft zich ook een zeer groot aantal overige genodigden en belangstellenden gemeld, zo laat het bisdom weten. “Onder de gasten bevinden zich onder meer gouverneur Theo Bovens en de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus van de provincie Limburg en meer dan 20 Limburgse burgemeesters en wethouders. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van tal van maatschappelijke organisaties, waarmee de kerk in Limburg verbonden is.”

Aangezien niet alle belangstellenden in de kathedraal passen, wordt in de nabij gelegen Munsterkerk gelegenheid geboden om de viering op een groot tv-scherm te volgen. In beide kerken hebben alléén gasten met een kaart toegang.

lees ook: